You are currently viewing Den giftblå floden!

Den giftblå floden!

Jag rekommenderar alla att härda ut och läsa hela inlägget och se dokumentären jag länkar till i slutet. ”Den giftblå floden” på SVT

Priset vi får ge för att köpa billiga kläder är totalt döda och giftiga floder.
Det används otroligt stora mängder gifter och tungmetaller för att färga och tillverka tyg, i synnerhet jeans.
Tillverkning av läder är likaså helt förödande för miljön då man även där använder stora mängder gift och tungmetaller.

Dom flesta fabriker ligger i Kina,Indien osv och det dom har gemensamt är att dom finns kring alla stora floder då det dels krävs stora mängder vatten i framställningen samt att dom sedan dumpar avfallet i vattendrag och dessa floder.

Vad krävs för att färga 1 par Jeans!

Jo till 1 par Jeans krävs
3500 L vatten
400 megajoule energi
32 kg koldioxid
Det är desamma som att låta en vattenslang rinna på fullt tryck i 100 minuter, köra en bensinbil 12 mil samt driva en dator i 500 minuter.

Vilka är skyldiga!

Stora märken som H&M, Levis, Denim, Adidas, Nike, Puma och många fler är garanterat medvetna om detta men eftersom dom inte äger fabrikerna så stoppar dom huvet i Sanden och låtsas som ingenting.
Likaså vi konsumenter bidrar genom att mata jättarna och allt mer kräver billigare och billigare kläder.
Modeindustrin i väst likaså, dom matar oss med allt mer produkter och nya moden och det är just hit den största försäljningen går.

Finns det andra faror!

Ja verkligen.
Många av dessa floder nyttjas av befolkning boendes längs med dessa och använder vattnet till jordbruk. Män fiskar där i okunskap om hur hälsofarliga dom få fiskar är som råkar överleva.
Så den personliga risken för alla människor som lever runtomkring dör ofta en för tidig död och andra lever med allvarliga sjukdomar som cancer och leversjukdomar.

Är det kört?

Nä det finns massor att göra.
Vi som konsumenter kan vara mer medvetna och intressera oss mer för vart kläderna kommer ifrån och hur dom tillverkas.
Det finns nämligen många mindre märken med egna fabriker som ställt om sin tillverkningsprocess till en giftfri processer, och använder 80% mindre vatten som återanvänds via egna reningsanläggningar.
Dom traditionella fabrikerna måste påverkas att hänga på och göra detsamma, det är inte så att dom saknar pengar att ändra utan det är endast intresse.

Är det kostsamt med grön tillverkning av kläder ?

Dom företag som ställt om till grön tillverkning menar på att det i längden varit en ren vinst för företaget då man slipper dyra kemikalier och mängder med vatten.
Så ja det är faktiskt en vinst för både miljö och klädföretagen att haka på.

https://www.svtplay.se/video/27659457/den-giftbla-floden

Lämna ett svar